- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- 529 wyświetleń
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy
- 3 jajka
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 3 duże daktyle (albo 6 małych)
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki zmielonych migdałów
- 4 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
- 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
- Szczypta soli
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
- Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie. Odsącz i trochę przestudź.
- Banany pokrój w grube plasterki.
- Z daktyli wyjmij pestkę i delikatnie przesiekaj.
- Wszystkie składniki (oprócz żurawiny) wrzucić do blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Na końcu dodaj żurawinę i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przelej do małej keksówki (najlepiej silikonowej).
- Piecz ok. 35 minut.
Wskazówki:
- Ciasto możesz polać rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać płatkami migdałów oraz żurawiną.
- Zamiast soczewicy możesz użyć ciecierzycy z puszki.
- Zamiast cukru i daktyli możesz użyć stewii w proszku (4-5 łyżeczek).
Żródło przepisu:
nietracczasunagotowanie.blogspot.com
Mniam